Wednesday, 18 July 2012

Freundschaft or Friendship

  

Kalau nak crite psal friendship ni kan, mmg pnjng lha. So, mcam sye ni kwan x delha rmai sngat. Majoriti kwan kat skolh jelha. Kat fb, itu pun sikit. Kbnykkn sume smbong. Haha. Sapelha nak kwan dgan kitee ny kan? Hmm. Perangai dyeorg mmg mcam-2lha. Gurau, touching, jealous, itu sume mmg prkre biase kut bg spe yg dh lme brkwan. Tp, xsemstinye sume bnde ni dianggap prkre biase oleh sstngh org lain. Mcam sye, bnde mcm ny ade positif and ade negatifnye. Tapi lebih kpade negatif. Positifnye maybe leh mrapat lg hbngan kut. Hmm. Entahlhaa. Kwan yg dah lme knal dari TADIKA lha katekan, bleh gaduh besarlha dsbbkn bnde ny sume. Sye akui yg sye pnah lalui. Hahah. Sbab tu sye crite :). Time gaduh, mmg setan ny keliling kite dok heboh hasut, hasut, and terus hasut. Tapi bile dah baik blik, time kite rewind/flashback balik, conform kte trfkir : "eh,ape yg aku dah buat haa?" "ya allah, bodohnye aku pegi buat bnde tu sume!!" "hmm,agak2nye, kteorg ny bleh kwan blik mcm dlu ker?" Itu normal lha kan? Biaselha tu. Manusie mane yg x pnah buat silap. 

Mcam sye ni kan, dah mcam2 lalui psal friendship dlam thun ni. Kebanyaknnye mmg hampe sikitlha. Tapi nak buat mcam mne, i just think that ade hikmah untk sumenye. Gaduh besar, haa itu sume punce dari salah faham, dendam lame, ade batu api, fitnah sane sini. Sye da lali dgan tu sume. Sye just fkir sume bnde bleh setel. Tapi, not easy as we think. Mcam2 kne buat. Kalau kite ade ksbaran, ketaatan, kprcyaan, kekuatan (yeww,klishe sngat :) hahaha) insya-Allah kte bleh tmpuh dgan sume dugaan dlam friendship ni. Termsuk hal2 lain. Hmm. Dalam kite brkwan ni, kite kne brtlrnsi. If kite brat sblah, x bleh jgak. Pilih Kawan? Hmmm. Kite jganlha trlalu plih kwan sgat kan. Just kite kne bjak plih kwan. Jganlha nak kwan dgan bdak2 yg "hot". Ape yg "hot" ny? Mlaslha nak trngkn. Korangpun da tahu kan? Dah bernanah mate ny tgok prlkuan bdak "hot". Hahaha, bkan nak ckap apelha tpi mcam enthlha. Susah kut nak trngkn. "hot" tu stu prktaan yg mngndngi bnyk mkne skung ny. Lbih2 lagi kat fb. Cube korang tgok kat FB. Sehari mesti tak sah tgok bdak2 ny update status psal bdak "hot". Mngku tak "hot" lha, bnci bdak "hot" lha. Hmm. 



How about kite dpat kwan yg mcam "KING". Ex, if kte x dpat buat smething untk dye, haaa mlelha mrah,ngajuk, etc. Bgi sye, elok kite "BASUH" dye bersih2. Buat ape yg ptut untk buat sedar/berubah. Tp an, klau dye tk brubh jgak mcm mne? Hmm. i think, tngglknn jelha. Buat ape lyan org mcam tu. Kte da try buat dye sdar ape sume, still jgak mcam tu. Buat sekse hdup je. Hahaha. Tp before that, kte jganlha cpat giveup nk ksi kwan kte tu brubah. Just lyan je dulu. Tapi kalau lpas tu still mcm tu jgak, tawakal jelha. Ape lg yg bleh kte buat? Manusie ny klau nk brubah, tk prlu sbnyrnye hrapkn bntuan org lain. It's start from us. Kalau kte x mlekan dlu, conformlha kut kte ssh nak brubah. Tunggu dpat musibbah dari Allah dulu kut baru nak berubah. Ehhh!! Jgan korang. Naye jwabnye. Sesungguhnye blsan/musibbah dari Allah tu sungguh dahsyat.

So korang, friendship ni kne pndai jgelha. Bg org yg x pndai jge tuu, better korang g "BASUH" dri korang tu. Kasi hilang daki2, kutu2, hitam2 kat hati and otak korang tu. Sye akui yg sye pnah buat kslpan dlam friendship ny. Takperlulha nak bgthu ape yg sye dah buat. Tapi an, sye tnyelha kat korang. Agak2 kan, kalau dlam hdup kte ni xde kwan, hdup brsndri je, ape yg akn trjdi kat kte? How about kalau kte asyik dgan kwan smpaikn family, carrier, lover kte lpekn mcam tu je? So snang cite mcam nylha. Kite kne brtlrnsi. Tak bleh brat sblh. Hidup kne balance. Jgan dok buat bnde2 yg negatif. Ape jadahnye. Hahaha *trkne kat hdung sndri >.<*. Apepun, family is firstlha. Sye slalu nshatkn kat kwan2 sye spye ingt fmily dyeorg. Tnpe dyeorg, sapelha/takdelha kite ny. So, jum kte mmbhgiekan dri kite sndri and try to always happy dgan semue org. Hidup mcam nylha best. More Peace is better. Takpyh nak stress stiap hari. Alwayslha smbhyg 5waktu. *mcam full je, nak sruh org buat :P*. Okeh,btw sye mntk maaf if post ny x best, x bgus, poyo, mcam bodoh, and yg sme wktu dgannye, plus blog x lawaa, kosong, hrap dimaafkan. Korang nak tegur, just tegur je, Tak perlu nak mngluarkn kte2 yg Allah tak suke. Peaceyoww sumeee.
Assalamualaikum :)




# Ni gamba last day skolah 2011. Time ni mmg rmai tak dtang. Lgpun, ni candid. Thanks to Muadzam. Btw, aku rindu korang. Bila nak kluar mcam dulu2 haa? Semua dah ade hal masing2 skarang :(




1 comment:

Followers

Total Pageviews

Buff